Mitt specialrecept på fläderblomssaft
Hej!
Tänkte lägga ut mitt eget specialrecept på fläderblomssaft, här kommer det:

Tänkte lägga ut mitt eget specialrecept på fläderblomssaft, här kommer det:

Jag brukar dra ner på sockret och så ersätter jag en del av citronerna med pressad citron typ Realemon. Fläderblommorna brukar vara mogna innan midsommar i Bromma. Efter midsommar är det ofta försent. I år var de dock lite sena och vi plockade dem på midsommarhelgen:
120 fläderblomklasar
6 citroner
2 dl Realemon pressad citron (finns på literflaska i större affärer)
5 dl socker
4 st 30g-påsar citronsyra
6 dl vatten
Atamon
* Plocka blomklasar, använd sax och rensa bort blad och längre stjälkar medans du plockar
* Skrubba citronerna i ljummet vatten med en matsked atemon i för att undvika att de möglar senare. Jag har flera gånger varit med om att citronerna från affären möglar på några dagar och även då de ligger och drar i saften, har testat att skrubba med atemonvatten och då möglade de inte.
*Skiva citroner och blanda med blomklasar i ett värmebeständigt kärl, typ rostfri hink. Jag brukar undvika gamla aluminiumkastruller då jag gör saft eftersom de fäller ut en massa aluminium och jag tror inte det är nyttigt.
* Koka vatten och socker tills sockret är upplöst, var försiktig med powerfunktion på induktionsspis så att sockret inte bränner i botten på katrullen (det hände i år nämligen, dock blev det ingen bränd smak :-))
* Tillsätt citronsyra
* Tillsätt Atamon enligt beskrivningen på flaskan om du vill ha det. Om du vill kan du frysa in saften i stället, jag minskade mängden atamon i år och frös in saften. Jag frös in i 2,5 liters plastdunk i år, 2 liter i varje för att saften ska kunna expandera lite. Sätt på korken lite löst och skruva åt sen när det är fryst.
*Häll sockerlagen över blomklasar och citroner och blanda.
* Låt stå kallt i fyra dagar (typ i källaren)
* Sila bort citronskivor och blomklasar
* häll upp på flaskor eller dunk
I år plockade jag 270 blomklasar och det blev 22 liter koncentrerad saft. Möjligtvis kan man dra ner lite mer på sockret, tror jag ska testa med 4 kg/stas nästa år.
I år plockade jag 270 blomklasar och det blev 22 liter koncentrerad saft. Möjligtvis kan man dra ner lite mer på sockret, tror jag ska testa med 4 kg/stas nästa år.