Välkommen till min blogg, jag skriver om fix och trix som du kan göra hemma. Både renovering, kreativt pyssel samt bygg med barnen och annat. Jag försöker beskriva i stora drag hur man gör men om någon läsare undrar mer så går det att maila till mig. Jag kommer också att skriva om familjen och vad vi hittar på.

Mitt specialrecept på fläderblomssaft

Publicerad 2012-07-10 15:41:09 i Allmänt,

Hej!
Tänkte lägga ut mitt eget specialrecept på fläderblomssaft, här kommer det:

Jag brukar dra ner på sockret och så ersätter jag en del av citronerna med pressad citron typ Realemon. Fläderblommorna brukar vara mogna innan midsommar i Bromma. Efter midsommar är det ofta försent. I år var de dock lite sena och vi plockade dem på midsommarhelgen:

120 fläderblomklasar
6 citroner
2 dl Realemon pressad citron (finns på literflaska i större affärer)
5 dl socker
4 st 30g-påsar citronsyra
6 dl vatten
Atamon

* Plocka blomklasar, använd sax och rensa bort blad och längre stjälkar medans du plockar
* Skrubba citronerna i ljummet vatten med en matsked atemon i för att undvika att de möglar senare. Jag har flera gånger varit med om att citronerna från affären möglar på några dagar och även då de ligger och drar i saften, har testat att skrubba med atemonvatten och då möglade de inte.
*Skiva citroner och blanda med blomklasar i ett värmebeständigt kärl, typ rostfri hink. Jag brukar undvika gamla aluminiumkastruller då jag gör saft eftersom de fäller ut en massa aluminium och jag tror inte det är nyttigt.
* Koka vatten och socker tills sockret är upplöst, var försiktig med powerfunktion på induktionsspis så att sockret inte bränner i botten på katrullen (det hände i år nämligen, dock blev det ingen bränd smak :-))
* Tillsätt citronsyra
* Tillsätt Atamon enligt beskrivningen på flaskan om du vill ha det. Om du vill kan du frysa in saften i stället, jag minskade mängden atamon i år och frös in saften. Jag frös in i 2,5 liters plastdunk i år, 2 liter i varje för att saften ska kunna expandera lite. Sätt på korken lite löst och skruva åt sen när det är fryst.
*Häll sockerlagen över blomklasar och citroner och blanda.
* Låt stå kallt i fyra dagar (typ i källaren)
* Sila bort citronskivor och blomklasar
* häll upp på flaskor eller dunk

I år plockade jag 270 blomklasar och det blev 22 liter koncentrerad saft. Möjligtvis kan man dra ner lite mer på sockret, tror jag ska testa med 4 kg/stas nästa år.

Kommentarer

Postat av: mikkeline

Publicerad 2012-07-10 20:28:43

låter spännande ska tästna när jag e hemma <3 :)

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Ola

Jag bor med min familj i Norra Ängby i Bromma. Jag skriver om vad vi gör och hur vi renoverar och bygger på vår trävilla från 1932. Man kan också läsa om hur våra barn utvecklas och lever livet. Min fru heter Kicki och våra barn heter Sam, 2,5 år och vår lilla dotter heter Sofie, Sofie är 7 månader.

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela